Norsham's FotoPage

By: Norsham Mat Saad

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Monday, 11-Aug-2008 14:36 Email | Share | | Bookmark
Additional immunisation

enjoying...
the...
fun + activity table
View all 21 photos...
date : 6th August 2008 (wednesday)
venue : Hospital Pantai Mutiara
time : noon
agenda : Japanese B Encephalitis - JE vaccine (1st dose)
weight : 11kg

baby was a bit ok compared to the last visit to see her paed. well, she did cry and scream when she was about to be poked but the whailing was much better than before . after the jab, i didn't get to talk much with the doctor as baby kept calling me from outside of the room, asking me to go . set up the date for the 2nd dose of this vaccine (semua sekali ada 3 doses) and we'll be seeing the paed again in 2 weeks time



oh ya. baby got a 'souvenir' from her paed. a very cute goodie bag (goodie bag ker? haha!) containing 2 sachets of her formula milk



left the hospital and went to sunshine square for lunch. baby ni macam biasa, wherever she goes dia akan buat tempat tu macam rumah sendiri. siap bercanda dan bergolek atas lantai lagi . lepas dah kenyang, she started to walk here and there. kali ni she went to kacau the cashier! nasib baik lah cashier dan budak-budak yang kerja kat situ semua melayan dia. so mommy and daddy pun makan lah dengan jayanya tanpa gangguan. haha! sebelum balik, cashier tu siap peluk cium anak dara ku lagi. huhu



before left home, wanted to jalan-jalan and shopping sikit kat dalam supermarket tu. but then incik suami pulak sakit puyot . potong setim betoi. tak pa. i'll keep it till next time


Quote:
sue : kuat apa? kuat melalak? mana settled lg sue. ada bnyk lg. mcm² jenis duk tunggu tu. huhu . apsal maryam x suka mkn pizza? shedap apa . aisey... maryam baru 10 kg ker? ok ler tu. dia jaga badan

ct : cheh. dlm bnyk² gmbr handiplas tu yg dia bekenan

linn : asal nama pizza ja mestilah sedap linn. akak ni mmg antu pizza . nk buat mcm mana. untuk kesihatan kan. nak x nak tepaksa bg cucuk jugak. huhu

zai : akak dh sent e-mail kat zai. ada hp no akak sekali. apa² nanti zai bagitau kt akak

emy : haha. yo lah tu bawak diri. bawak diri pi mengacau org lain pulak

jeff : dah bebuih mulut ckp kt dia "big girl don't cry" tp dia nanges jugak. huhu

daddy sofie : tu dia. smpai ke sini dia carik. org dh add lar. x pyh suruh

oli : OSH! aik. asha x cucuk apa² pon ka? baby punya bnyk lg jab yg nk kena ambik. yg wajib dan tambahan. oli x ada buku untuk jenis² suntikan tu ka? tp selalu kalau kt clinic kerajaan x ada jab tambahan. oli try tanya kat private clinic tgk. hospital pon blh jugak

zura : kesian x kesian terpaksa jugak . pizza sudah semestinya sodap!

kak madiha : dulu² saya x tau ada ka x kak. tp dlm health care book anak saya ni mmg ada. mcm² jenis. saya tgk pon takut
muda? huhu akak. saya ni ton dpn dh 32. plan nk 4 org anak. tp gynae advice beranak sblm umur 35. mana sempat kak oi. kalau nk beranak setahun srg tu penat lah. bkn penat apa. penat poket sbb incik suami saya ja yg keja

janah : haha! mkn sedap² lps cucuk tu harus. hadiah for being a brave girl

farah : ilang? fp ni mmg mengon bnyk. selalu mcm tu
errrr... kak farah ker? huhu. panggil farah udah lah kot. saya rasa mcm lg tua ja ni . e-mail dh sent. nanti check yer. aik. ada invitation untuk kami jugak ka? hehe. tq

kak yati : cucuk untuk kesihatan kak. belasah ja lah walopon kesian
haha! tu kira trademark dia lah kak yer? sgt chomey dia buat mcm tu

meor : tu lah. demi kesihatan kan. klo x mmg dh lama saya x bg. kesian oOo . pizza mmg sedap

idida : aik. kali ni ja ka yg tembam? salu tu x tembam ka?

korok :


Monday, 4-Aug-2008 14:17 Email | Share | | Bookmark
Baby's update

 
 
 
View all 8 photos...
baby is now 1 year 9 months and 12 days old. 2 more months to her 2nd birthday. how time flies. rasa macam tecik lagi anak dara mommy yang tomey lotey + notty ni. hehehe. kali ni nak update pasal baby's achievement pulak. if u are not interested, u can skip this entry and wait for the next one. here goes...



red : baby
black : mommy

when she talks
mommy : what is ur name? (lepas tu mommy kena sambung “my name is…”)
baby : nu topi walitta (nur sofie arissa)
mommy : how old r u? (i am…)
baby : ONE! – sambil tunjuk 1 jari
mommy : what is ur mommy’s name? (my mommy’s name is…)
baby : notam (norsham)
mommy : what is ur daddy’s name? (my daddy’s name is…)
baby : tatol agiiiil (shamsol agil)
mommy : where is ur daddy?
baby : daddy go to work

sekarang ni kalau nak apa-apa she’ll say please and thank u…
baby : i wann tutu tiiiiiiiiiiiiiish (i want susu pleeease)
mommy : how many do u want?
baby : ONE! – tunjuk 1 jari
lepas buat susu, duk tengah goncang botol…
baby : ok tiap! (ok siap!)
mommy : here u go
baby : tikiu monny (thank u mommy)

i wann paytal tiiish (mommy, i want pencil please) lepas tu tikiu monny (thank u mommy)

i wann ride moto! i wann ride moto! then kalau semua orang buat tak tau or say no / cannot, she’ll say i wann ride moto tiiish… how to resist?

asal nampak rambut jatuh kat mana-mana ja musti rambut mommy…
baby : air! (hair!)
mommy : who’s hair?
baby : monny air! (mommy’s hair)

if she know’s i’m not happy or angry at her…
baby : toli monny…
mommy : hug!
she’ll come and hug
mommy : i luv u baby
baby : i lebbu monny
mommy cair teros. nak marah pon tak jadi. huhu

kalau lampu tak menyala atau apa-apa tertutup atau dia tak nampak, daddy jadi mangsa…
nomo lach. daddy off (no more lights. daddy off)
nomo chi. daddy kosh (no more sea. daddy close) boley? haha!

kalau berenti kat traffic light…
eid lait. top! (red light. stop)
bila lamput dah tukar…
gin lait lekgo! (green light let’s go!)



recently there was an incident when i was cooking in the kitchen and baby was playing with the stainless steel water tumbler at the hall. she suddenly ran to me…
baby : monny! paichi! paichi! tili! (mommy! spcicy! spicy! chilli!) sambil tunjuk tangan dia
mommy : y? y? chilli? where? let mommy see
mommy pun tengok lah. memang ada kaler merah sikit kat jari dang tangan dia. but it wasn’t chilli, it was blood. kes main stainless stell tumbler tu lah. memang tajam sikit cover dia tu
baby : monny… tanak tili… tanak paichi… (mommy… tak nak chilli… tak nak spicy…)
mommy : ok, ok. let’s go and wash ok
baby : go wosh. tanak paichi… tanak…
and so i washed her hands. bila dah cuci, darah tu pun hilang
baby : nomo tili. nomo paichi… tinish! (no more chilli. no more spicy… finish!)
mommy : ha. no more. baby go and watch tv ok? mommy wanna cook
baby : bibi pay. monny wann kuk (baby play. mommy wanna cook)
she went to the hall, laid on her pillow and watched tv. for her, asal kaler merah ja mesti chilli. haha!

when she says cannot, she’ll provide a reason…
kenot tach penn. bali ai (cannot touch fan. very high)
kenot tach lach. bali ot (cannot touch light. very hot)
monny big. kenot chit (mommy’s big. cannot sit)
kenot tach loli. bali par (cannot touch lorry. very far)
payer. kenot tach. jayjelesh (fire. cannot touch. dangerous)
kenot go / chi. bali daq (cannot go / see. very dark)
kenot tach. bali dati (cannot touch. very dirty)

~ kalau terlanggar apa-apa saja she’ll say sorry to that thing. even benda tu yang langgar dia. i.e terlanggar lorry mainan dia – “toli loli” (sorry lorry)

~ dah tau mana pillow ni sapa punya, pillow tu sapa punya ”daddy tillo… monny tillo… bibi tillo…” (daddy’s pillow… mommy’s pillow… baby’s pillow)

~ kalau nak titon malam mesti nak tidur atas lengan mommy – “tip on monny, k?” (sleep on mommy)

~ dan sebelum titon malam jugak, macam-macam dia sakit. taket tami. monny achaj. monny balow” (sakit tummy. mommy massage. mommy blow) lepas dah massage dan blow tempat tu, tempat lain pulak sakit. dan selagi tak habis every parts of her body yang dia tau, she won’t stop

~ kalau nak cari apa-apa ”tillo. wa a u?” (pillow, where are u?) duk ulang tu lah sampai jumpa

~ if she’s qurious ”wat appen? ha. what appen?” (what happen?)

~ naik kereta nak keluar jalan-jalan ”babai oush” (bye-bye house)

~ masa sampai kat rumah lepas keluar jalan-jalan naik kereta ”yey… yey… dah tapai dah!” (yey… yey… dah sampai dah)

~ asal nampak bendera (tak kira apa jenis bendera) "pleg. maika!" (flag. merdeka!)

~ kalau tengah main kat luar rumah (petang nak masuk senja), then tiba-tiba dengar bunyi azan maghrib "awa kebar. mageb. lek go omm" (allahuakbar. maghrib. let's go home)

~ nampak mommy bentang sejadah "monny nak bayang / tolat. jajadah. talakong" (mommy nak sembahyang / solat. sejadah. telekung)



songs
tikel² itel tash… (twinkle² little star)
awander wat u wa… (how i wonder what u r)
ap bef wel to ai… (up above the world so high)
lai ke damen in de kai… (like a diamond in the sky)

buwai adu²… (buai laju²)
tapai tutok atap… (sampai pucuk atap)
ballom tubuh gigi… (belum tumbuh gigi)
dapadai baca kittab… (dah pandai baca kitab)

ai lebbuuu… (i love u)
u lemmi… (u love me)
wi appi falemi… (we r happy family)
ag ag mi tu u… (with a great big hug and a kiss from me to u)
u lemmi tuuu… (won’t u say u love me too)

tepuk ama-ama
belalang pukupukupu
tepuk bibi padai
mommy bawat tutu
susu lamak ani
santan ada ada
baby gagan angish
mommy bawat tutu


geng² bakolah! (kami lah geng³ bas sekolah)
geng² bakilang! ( “ bas kilang)
geng² bapaish! ( “ bas express)
geng² epit! ( “ bas rapid)
(she’ll change the lyrics sesuka hati kalau nampak bas kilang, bas express and etc.)

baba chip… (baba black sheep)
have u meimei wuuu (have u any wool)
yes sir, yes sir ti bak puuu (3 bags full)

a b chi d e f ji h i j kay l m n o pi q r esssh t u bi w axs y and ji
now i know my aaa bi chi
next time won’t u sing wimmeee!


when she counts
malay : tatu, duwa, tiga, apat, limma, anam, tutoh, lapan, bilan, tuloh

english : wann, tu, ti, por, pai, tixs, sebben, eit, nain, ten

her words / sentences
baterpai – butterfly
kachut – kasut
chipper – slipper
macok dalam – masuk dalam
wann go up – wanna go up
nak nek atash – nak naik atas
monny tow – mommy throw
ocopot – opocot
tak alu – tak malu
chaim-chaim – shame-shame
don tach – don’t touch
paichi – spicy
ballow – blow
pawer – flower
akim – ice cream
tillo – pillow
patipayer – pacifier
ateshaish – exercise
tupah – tumpah
talodeh – terlondeh
babana - banana
putch - fruits
ermmm. tadapnyer - ermmm. sedapnya
salalekkom - assalamualaikom
kom alam - walaikomsalam

she knows some parts of our body
ai – eye
nosh – nose
a bow – eye brow
a chesh – eye lashes
por eid – fore head
yer – ear
chik – cheek
air – hair
eid – head
enn – hand
tigesh – fingers
leik – leg
tosh – toes
put – foot
batoq –buttock
apit – arm pit
bali aten – belly button
nish – knees
tami - tummy



mengaji
al-fatihah
bismilla hirrohma mawaim
alhamdulilla hirobbil lamin
arrohma ni o im
ma likiyau iddin
i ya kana’buduwai ya kanas tak in
ihdinossiro tal mutakim
sirotallazi naan’am talai im
ghoirilmaghdhu bi’a la im
waladdhollin
aaaminnn
(asal amin ja mesti sapu muka sendiri, then sapu muka mommy)

ayat kursi
bismilla hirrohma mawaim
allahulaila haillahuwalhaiyul kayum
la tak khuzuhu sinaton wala na mum
lahuma fissama wa tiwama fil ard
manzallazi yashfa u’indahuilla bi i nih
ya’lamuma baina ai i im
wama khal a om
walayuhitu nabishai in min ilmihi illabima chaaak
wasi’akur siyuhussamawati a ard
wala ya u duhuhifzuhuma wahuwal aziyul ajiiiim
aaamiiin


laaaaaaaa jajalaaaaaaaa… waaa ikkommm (ya zaljala liwal ikrom)

tuuuuuuuuuuub a nawwah am di iiiiiiiiiiii (subhanallah wabihamdihi)

lek lek a illawwah (lailahaillallah)

awwa kebar (allah huakbar)


ada banyak lagi, but that's all i can think so far. although it seems biasa-biasa saja to some people, but to me she is very clever + smart little girl! i am one happy and proud mommy is all i can say!


Quote:
yong : salam yong... clever? akak pun rasa dia clever (kena lah puji anak sniri kan? haha) mmg interesting sgt sbb baru² nk belajar becakap kan. altho ada org yg x berapa nk faham tp akak mmg faham. ya lah, mak mesti lah faham kan

zana : salam zana. mmg seronok. tu pun saya letak mana yg ingt ja. tp bnyk lg sebenarnya. klo nk letak suma mmg x cukup dan nati bosan pulak org duk baca kn . betul. mmg seronok berbual dgn dia. dh boleh ajak berbual dh . haha! sbb saya tau org akan penin sbb tu saya tlg translate

apis : aik. bkn slama ni dia dh duk panggey 'achu boy' ka?

kak amal : haha! geram ka k.amal? x pa, nanti klo ada rezki kita jumpa saya bg pinjam anak dara saya buat kawan besembang ... kenuri tu kat pulau ni kak. nanti saya e-mail plan kt akak ok

linn : haha! linn baca pon dh best. akak ni sebagai mak dia dan duk becakap dgn dia hari² lg² lah rasa best . ayat kursi dgn al-fatihah tu mmg tiap² mlm akak baca sblm tido. sweet? cpt² buat baby girl ok?

jeff : tu lah. dh besar anak dara saya ni. huhu

farah : ish. mana boleh x ingt. hari² duk ckp dgn dia. sebgai mak mestilah ingt kn . x lama... ada lah dlm 3, 4 jam . alah farah, x semestinya english kita x bagus kita x blh ajar anak ckp english. ckp ja mana yg tau. darwisy tu dh bleh hntr kindy dh tu. hntar ke english kindy
bcuti kt feringghi? alang² dh ada kt pulau singgah lah sekali. bwk ja sil awak tu

oli : haha! anak tatol agiiil dan notam ni mmg pandai dan banyak akal . alhamdulillah... x rugi saya berenti keja untuk besarkan anak sendiri. ni lah hasilnya . haha! nk bg saya jaga asha? saya ni garang tau. 1 hari oli hantar, esok asha tgk muka saya terus nangis . tutorial? oli jgn duk buat lawak. saya x pandai semua tu. yg boleh saya syer dgn semua, becakap lah dgn anak² sekerap yg boleh

marcia : haha! mmg bahasa asing pun . mestilah ingt, dh hari² duk ckp dgn dia kan . aisey, rugi lah kalau brenti. jgn dulu lah. dh masuk anak 2 atau 3 kalau nk brenti pun x pa . unpaid leave? haha! mcm tu lah rasa jd ibu. mmg x penah puas spend time dgn anak. hrp² unpaid leave marcia tu di approved yer. amin...

emy : tu lah. masuk ni dh 2 thn bday bash musim raya. best jugak. duit raya dpt, duit bday pun dapat

salmi : mmg talkative sgt² salmi. kdg² x lrt nk layan. hehe
jln² sana bwk anak dara ni? klo ada rezki mmg nk sgt². tp lar ni nk balik umah mertua kt kl pun duk kena kira budget takut x cukup

little mama : hehe. maceh

fatin : haha! gelak pun bleh main kot² ker? tergeliat lidah tu mmg harus . yup! u bet i am

kak yati : saya pun rasa cepat kak . alah kak, biasa lah tu. budak² mmg lain². ada yg cepat dan ada yg lmbt. tp sooner or later boleh jugak becakap kan. insyaallah... terang hati anak akak tu. amin...

shopping paradise : tq!

sue : ha'ah. betul tu. mmg cute sgt suara dorang bila bcakap

idida : haha! mmg pot pet x brenti (bab ckp bnyk ni org ckp ikut mommy dia ). bday party? ni duk tengah planning ler ni. duk kira budget

as : haha! pelat tu mmg lh ada. dh nama pun baru nk belajar bcakap kan . betul tu. hanya mak ja yg faham bahasa anak . hehe. anak dara akak klo dh nantok mcm² cara dia boleh titon walopon bediri

kenitra : mmg dh beso pon. agak² dh blh bg kawen x?

zura : betul tu. kita mmg kena rajin becakap dgn anak. dan juga baca buku untuk depa. insyaallah... nati² pndai lah depa bcakap . haha! seb bek senyum ja. klo bantai gelak mau org ingt zura x betul duk gelak srg²

janah : makasih. mulut tu mmg dh becok sgt. kdg² tu smpai x telayan . anak sedara janah pun mcm tu jugak ka? haha! selagi x tdo mmg habis 1 badan sakit

syakir : mesti lah ingt. dh nama pun mommy kan


Thursday, 31-Jul-2008 13:27 Email | Share | | Bookmark
Padang Broom + answering a tag

the 1st thing she saw when we arrived
mommy : baby wanna eat? baby : dowann. wann swing weeee!
mommy : ok lah
View all 16 photos...
date : 26th July 2008 (saturday)

it was a last minute plan. at first me, adik and kak asiah (my neighbour) were discussing about the hantarans for adiks' wedding. suddenly perut ku menggerodak mintak disumbatkan makanan . then i left the house macam tu ja, tinggai adik dengan kak asiah duk belek buku hantaran. mmmuahahaha. sungguh kurang hasem diriku ini . hopped in the car, but had no idea which place to go. finally darling husband brought us to padang broom . started to order foods dan pulun makan lah. tunggu apa lagi. hehehe. kami ni memang macam ni. order foods macam 10 orang punya makan. but at least we managed to finish them all kan?



baby macam biasa lah kan, super happy toddler. she lurve the swing so much. swing pelan-pelan tak main ok. dia suruh swing laju-laju sambil jerit "weeeeeeeeeeee! weeeeeeeeeeee!"



lepas dah puas menikmati makanan yang sempoi-sempoi dan shidap ittew, kami pun balik rumah. tak singgah mana-mana dah. perut dah kenyang, mata pun layu



ok, habis bab makan-makan. tiba bab jawab tag pulak. i've been tagged by zai about a month ago. huhu dah lama. ni baru nak buat. tak pa, janji buat jugak kan

ITU SAHAJALAH KISAH AKU NIE HA..... DAN MANGSA SETERUSNYA... ADALAH....

1. T~http://hotchickmama.fotopages.com/
2. OLI~http://ashadieeyah.fotopages.com/
3. EZZA~http://ezza-79.fotopages.com/
4. KAK INA~http://huzaina1974.fotopages.com
5. KAK SHAM~http://norsham.fotopages.com
6. ZANA~http://batrice07.fotopages.com/
7. MIRA~http://mirajohar.fotopages.com/
8.SHARIZA~http://mrsrijal4357.fotopages.com/
9.MAMAERA~http://mamaera.fotopages.com/
10.MADIHA~http://mamawandiha.fotopages.com/

so here goes...

SEJARAH KALI PERTAMA

1. KALI PERTAMA NAIK KAPAL TERBANG
when i was about 6 years old kot. followed mak dan abah pi kelantan rumah mak teh (mak punya adik - her husband was an army masa tu). tok (mak's mother) was already there (she took flight). lepas tu mak dan abah nak balik penang. yang saya ni very the gatals tak mo balik. konon nak duk sana lama sikit, pastu balik dengan tok. duduk sana 1 malam, nangis nak balik (kes tak pernah berenggang dengan mak). mao tak mao esok pagi-pagi pakteh pi beli flight ticket. nasib baik ada. kalau dak pening kapla suma duk dengaq aku melalak

2. KALI PERTAMA MELAHIRKAN ZURIAT
22.10.2006 - 29 Ramadhan 1427 Hijrah - Sunday at Pearl Maternity Hospital. time orang duk sebok buat preparation nak raya. but alhamdulillah, it was a smooth delivery. labour pain pun lebih kurang dalam 1 hour ja. no epidural but i was given a drip to make my contractions more frequent

3. KALI PERTAMA PEGI OVERSEA
oversea? kalau ke mainland tu kira oversea dak? ya lah. saya ni kan duduk di pulau. kalau dah ke mainland tu kena cross the sea. kira oversea jugak lah kan? haha

4. KALI PERTAMA DUDUK JAUH DARI KELUARGA
masa keja kat petaling jaya, selangor. been working there for about 4 years kot. then i moved back to my home town, penang

5. KALI PERTAMA MERASAKAN DIRI GEMUK
masa pregnant kot. i gained about 17 - 20 kilos. tapi tu pun sebab saya puasa. kalau tak puasa naik lagi rasanya

6. KALI PERTAMA BEKERJA
lepas spm as a receptionist. siap pakai uniform kaler merah ang-ang lagi. short skirt, blouse and a blazer. sangat glamour. haha

7. KALI PERTAMA BERCINTA
secondary school. kes cinta beruk

8. KALI PERTAMA MERASAKAN DIRI CANTIK
sentiasa rasa diri ini cantik! haha! best kan perasan ni linda? ya lah, klo kita tak rasa macam tu sapa lagi yang nak puji kita kan. tapi it's a self motivation jugak to build our confidence rite?

9. KALI PERTAMA MASUK PANGGUNG WAYANG
primary school dengan abah dan mak. dah lupa cerita apa but i remembered walking here and there 1/2 hour after the show started. boring ler tu

10. KALI PERTAMA MASUK WAD HOSPITAL
masa gave birth to my lil girl. saya ni dulu penakut hospital. bau hospital pun dah takut. tambah-tambah nak kena warded. tapi sebab nak beranak terpaksalah ku buang ketakutan ku itu jauh-jauh. haha



akhirnya i managed to complete the task given. kepada zai, sorry na pasai lambat buat. tapi akak buat jugak kan


Quote:
kak yati : mmmuahahaha! tu yg best kalu badan jenis ssh nak naik ni kak. pulun lah bnyk mana pun maintain ja ... char hor fun tu mmg shidap

jeff : kena pulak tempat yg makanan dia mmg sedia sedap + harga pulak berpatutan. pergh! mmg sempoi

aimah : ello pren! long time no see (mcm lah penah jumpa kan? ) ... hehehe. kami ni klo bab makan mmg x bleh di elakkan. klo nk try rasa meh ler ke penang yer. akan saya sambut dgn paluan kompang . haha
bnyk yg samer ker? wah²... mcm tu 1 kapla lah kiter yer? budak tecik yg notty ckp "kom alam" ... tu lah. awak tu bz sgt mengalah kan pegawai daerah . sian kena tinggal yer. x pa, for the sake of ur family kan. be strong ok

kenitra : haha! tau x pa. mmg selalu saya ke oversea

oli : alah, kalau air liur menitik pun apa salahnya. tadah ja dgn baldi. haha ... satay yg plg best kt penang ni kalau oli nak nanti saya bawak. tp kena lah dtg penang dulu yer pasembor tu mmg org kl ckp rojak. agil pun mula² masa saya ajak dia mkn rojak kt penang dia ingt pasembor. tp bila dorang hantar tgk² pasembor, dia heran. tp x dak lah sampai nk begaduh kan

emy : hehe. mmg sedap cik puan emy. suka tgk x pa. jgn mengidam sudah tau

linn : mmg sedap linn. nati linn dtg sini akak bwk pi. ni sblm sakit gigi daaa. smlm akak dah cabut gigi yg menyusah kan tu

zura : tu lah. janji buat jugak kan? ... kami klo mkn mmg oder mcm 10 org nk mkn. tp janji abes kan? .... untung ker? haha! akak ni tingin nk bg berisi sket badan ni dik oi

idida : ye ker? haha. but at least awak sempat lg pi open house. saya ni duk dalam umah dan telan air liur ja tgk org semua duk makan. huhu. tp yg bestnya tadah tangan kutip duit raya untuk baby. haha! tu lah. rasa mcm baru ja. tp dh nk masuk 2 thn. saya mmg panggil anak dara saya tu 'baby'

linn : ler. birth mark ker? ingtkn lebam sbb jatuh kt mana²

emy : ha. tau x pa . wah, dh nk masuk 6 bln lh tu. mesti excited kan? dh scan ker? ... mak dia nk maintain selim ler tu

kak amal : angin laut? mana ada angin laut k.amal oi. tu kat tengah bandar tu. angin keta dgn moto ada lar

zai : sama² . mmg best. harus ajak suami zai p mkn kat situ kalau mai penang lg ok

syakir : kat penang lar incik syakir oi. x kn kat kolompo plaks

yar-t : rasa² nama asal bkn padang broom. apa nama tah

kak yati : oOo... gitu al-kesahnya. kalau dpt petik dari pokok pastu tros ngap lam mulut musti best kan. kalu kat sini petik buah mangga atau jambu dari pokok pastu tros ngap lam mulut buleh r ... buah rokam tu kot kat sini ja panggil nama tu. nk tepek gmbr pun pokok tu dh terkorban. huhu

meor : budak² kalau bab main² tu mmg dorang suka. tp untuk mak dan bapak budak, bab makan² lh yg plg best

as : hehe. kami mmg camtu lah as. rasa nk mkn apa, men oder ja. tp yg pasti musti abes di bedal ... dh husband akak keja pagi atau x keja, tu yg kluar mlm. tp klo husband akak keja mlm, kami kluar siang ler
rm6 ker? kat sini plg murah rm5 blh dpt lg . kena cakar dgn otomen? aik, x membalas balik pulak dia yer?

ibeads : salam. bling² baju raya? kwang³... mcm menarik ja bunyik nyer tu

kenitra : wah. ada entry baru. nanti² saya beguling pi sana ok


Friday, 25-Jul-2008 07:13 Email | Share | | Bookmark
Aku, postman dan ...

budak tecik yg rajin
tlg mommy menyemak
pastu longgok
View all 12 photos...
pergh! mesti semua very the suspen-da baca title tu . actually saja ja nak syer dengan semua cerita masa saya dapat parcel dari ct dan yong aritu. jom baca...

scene 1
date : 2nd July 2008 (wednesday)
received a call from the postman asking about my house location. biasalah, rumah kampung ni memang susah sikit nak cari. alamat tak tersusun kan. lepas dah bagitau location semua, i agreed to meet him kat tepi jalan. bila dah sampai, posmen tu called again and i rushed out from the house...

postman : norsham ka?
me : ha. norsham lah. kalau bukan norsham sapa lagi nak mai kutip barang ni?
postman : hehe. mana nak tau. sign kat sini

as i was signing the paper...
posmen : dulu bukan keja kat agilent ka?
me : aik. mana tau?
postman : tau lah. duk tengok selalu
me : ingat noh?
postman : ingat lah. mana tak ingat. lar ni dah tak keja ka? lama tak nampak
me : dah dekat 2 tahun dah aih tak keja
postman : abeh tu duk keja apa?
me : keja jaga anak dengan laki
postman : hahaha

after he passed me the parcel...
me : aik. dulu baju bukan kaler len ka? ni kaler len pulak
postman : ha. dah tukaq
me : nek pangkat kot?
postman : nek pangkat setakat dari pos biasa pi pos laju ja
me : ok lah tu. nek jugak daripada tak nek kan?
postman : buleh lah
me : hehe. k lah. tima kasih na
postman : sama-sama


i then rushed back home. sampai di rumah, bukak parcel and i was so happy to see all the bajus yang sangat the cantiks. maceh ct




scene 2
date : 23rd July 2008 (wednesday)
as i was hanging the wet clothes in the garage (wif baby tagging along here and there), the postman came. i was expecting this item sebab yong bagitau it will take about a week for the item to arrived in malaysia. the postman stopped his bike in front of my house and i walked towards him...

me : ada barang untuk norsham kan?
postman : aik. mana tau?
me : tau lah. buleh bau
postman : merepek aih
me : betoi lah. aura... aura...

the postman laughed and handed me the item. lepas dah signed suma...
posman : len kali kalau ada barang saya tak payah bagitau lah. pasai dah buleh bau kan?
me : abeh kalau tak bagitau sapa yang nak ambik?
postman : betoi jugak noh? hehehe


he then left. masuk rumah, open the envelope and i was so happy to see the hat. as i was expected. memang cantik. tapi besaq sikit dari kepala baby. tak pa lah. boleh pakai lama kan? thanx so much yong



dan ini budak tecik tak abeh-abeh melaram dengan topi baru. tesengeh macam kerang wangi. hahaha




begitulah al-kisahnya cerita aku, postman dan ... best dak? hahaha!
to ct and yong, tima kasih bebanyak for those items. akak dan baby sangat suka. len kali kita berurusan lagi ok


Quote:
fazarina : baju kirim kat ct lar. topi tu yg kirim kt yong

zai : biasa lah zai. klo ada anak pompuan mmg camni. zai nanti klo dh ada anak tau lah camna. kena beli 1 lemari kt anak tuk smpn baju² dia saja

linn : hehe. tu belom masuk yg akak rembat kt reject shop lg ... dia x lah juai baju. cuma akak kirim kt dia soh beli ... lawak ka? hehehe. akak mmg camtu. ngn sapa pon buleh masok ... hat tu jenuh akak soh dia pakai nk amek gambaq
antaq kek guna pos laju? buleh. 1 ari kompom sampai. jgn lupa pos na

jeff : betul tu. tp saya dulu tunggu posmen masa bulan puasa saja. tunggu kad raya dari kawan² . x penah pulak tunggu atau dapat surat cinta

ct : puaih. lbh dari puaih. nanti akak nk oder lagi tau

yong : salam yong. hehe. saja ja beli baju kat anak dara akak. dia makin besar. baju² suma makin kecik. kena lah beli baju baru. akak x pa, blh pakai baju² yg lama lg. asal muat akak sarung ja ... besar sikit lah yong. tp x pa. blh smpn lama . thanx yer yong

emy : lawa? bekenan ker? . koleksi baju cik sofie ni dh penuh lemari. tp bnyk yg dh kecik

kak lina : salam. tima kasihk.lina. dlm sebok² pun sempat jugak jenguk sini . kenduri? x buat apa pun lg. nasib baik buat kt dewan. x lah bnyk keja sgt jgn lupa mai tau

farah : salam. 10th august? saya kena check dgn incik suami dulu. kalau dia x keja boleh join. nanti saya bagitau ok. thanx for inviting

oli : baju anak bnyk x pa. mak dia dah puas begaya dah ... dating? hari² pun mmg dh duk keluar dating. dating dgn mommy + daddy

idida : baju raya? mmg x sempat tunggu raya. haha . ada yg dh di buat pakai kat umah. tp ada yg besar sikit tu smpn raya lah . topi tu saya beli kat yong. klo dida nak oder kat dia. saya rasa ada lg kot. pica kalu pakai kompom chumel
hahaha! tu lah. saya masa baca nama syakir hensem tu punya lah duk gelak srg². duk pk jugak, apa angin si syakir ni tiba² letak ensem pulak

emy : wah³. senang nya dia soh kita pi melaka. mmg tingin nak pi dik oi. tp ongkos tidak mengizinkan . akak klo bab jalan ok ja. tp emy tu buleh ka. stg tebranak kat jln jenuh nak hantar pi spital

janah : cuaca kat penang ni x menentu lar janah. kdg tu panas terik. pastu tiba² ujan turun

marcia : shopping tuk aqila jugak ker? haha! dh jd mak mmg camni. baju sniri x heran kn beli dh. asyik shopping baju anak jer. tmbh² anak pompuan pulak. geram tgk baju² yg cantik dan chumel tu

zura : stock raya? x jugak. ada yg dh buat pakai kt rumah. yg besar² sikit tu smpn raya lah ... topi chumel? apa lg. beli lah kat anak² dara zura tu

as : cantik yer? klo nak pi oder kat ct ... hehehe. sapa yg x suker dpt parcel dik oi

farah : 17th august? alamak. x blye lar farah. hari tu kenduri adik saya di sebelah lelaki. kira majlis bertandang lah tu . x dak rezki nk join. huhu

fiza : hehe. besa lah. klo bleh shopping kt anak mmg x hengat donia ... x sabar nk balik mesia? alahai, kesian nya kt sana x dak apa. tu psl kalu balik mesia fiza shopping smpai x hengat jugak kan?

ibu syahmi & syaqira : salam perkenalan jugak


Sunday, 20-Jul-2008 09:19 Email | Share | | Bookmark
Makan situ-sana-sini

playing wif her lolly
whilst waiting for daddy
vroom, vroom!
View all 28 photos...
date : 13th July 2008 (sunday)

darling husband wanted to try out the tomyam + seafood restaurant somewhere in jelutong. we never knew that there's a restaurant at the place until i saw it in my fren's fp rina (few months back) and showed it to my darling husband. thanx rina for the info . tapi tempat tu dah tukar nama tau



they have ala-carte and set menu and we decided to try out the set menu. i have to say that the foods were super-licious. i simply lurve the daging masak merah (although it tasted more like rendang daging) and the ikan masak 3 rasa... yummeh! it doesn't have that fishy smells tau. sapa-sapa yang nak mai penang nanti kita pi makan kat situ ok?




date : 14th July 2008 (monday)

this was our 2nd time to bj complex to buy raya cloth. the 1st trip we managed to grab sepasang for me and baby but none for darling husband. and this time i managed to get 1 pair for him as well . lepas penat menjelajah up and down the kamdar, battery pun dah low and our tummy pun mestilah lapaq kan. went to marry brown to top-up our energy



once we got our energy back again, we shoot up to kamdar and bought another pair of cloth for both mommy and baby. biasalah, selalunya mommy and baby yang kena over lebey . untuk daddy nati beli shirt ja lah ok?
went out from bj complex, dropped by pasar malam to buy apom telur for baby. for the 1st time, the pakcik and makcik yang juai apom tu telah berjaya mendukung baby. selama ni duk salam ja. depa try nak dukung, tapi baby tak mao. punya lah suka dapat dukung jangan kata lah. agak-agak kalau baby nak ikut balik harus depa bawak balik baby ni apa . ni kira hari ini dalam sejarah jugak lah kan (dalam sejarah makcik dan pakcik tu lah) sebab dapat jugak dukung baby setelah gagal setiap kali cubaan untuk mendukung dijalankan. eh, apa aku merepek ni . layan ja lah gambaq apom telur ni. sebijik sahaja yang berjaya diselamatkan. lagi 3 bijik telah selamat berada didalam perut baby masa kat pasar malam lagi



macam tu lah rupa apom telur yang semua orang duk tanya-tanya tu. ni dah tengok, lepaih ni jangan duk tanya dah na (peringatan ni khas untuk ct )


ok lah. sekian sahaja entry makanan untuk kali ini. kita berjumpa lagi didalam entry yang lain pulak bila saya free


Quote:
ct : ha. mcm tu lar rupa apom telur. x penah makan? kwang³. mmg rugi. sedap tau. kalau akak suka mkn yg tepi dia pasai extra shidap lepaih tu yg tengah tinggai bg org len tlg perabeh ... ha, kalu mai penang akak bawak pi jumpa pakcik + mackik juai apom tu personaly

faten : mmg sedap chek oi. nk mkn mai lar balik mai penang. akak belanja faten bayaq. ok? ... dia ada bnyk nama. ada org panggey apom teloq dan ada org panggey apom lenggang. cheh. setakat tulih ja reti buat akak pon bley

emy : hehe. mcm tu lah rupa dia emy. jgn duk pi mengidam pulak kalau susah nk dpt kt melaka tu. klo idak jenoh incik suami nak carik ... nk ckp dh settle pon x bley jugak sbb akak mcm nk beli lg beberapa pasang . bab beli ni mmg best, tp bab mengupah tu yg penat. upah baju lg mahal dari beli kain

kak amal : apom lenggang? kt sini pun ada jgk org panggey nama tu. tp saya panggey apom teloq ... tu baru nmpk kak. klo mkn lg lar terangkat! nati klo k.amal mai penang buleh kita p mkn kt sana noh?

zai : marry brown tu kat bukit jambul complex. rasa² akak kt tmpt lain x dak kt penang ni. yg tu ja lah 1 marry brown yg ada pun... mmg best makanan kt restoran tu. lain kali mai penang ajak lar cik abg zai p mkn kat sana... restoran three sblh tesco? x penah try pulak. selain teluk tempoyak, kt area queens bay mall tu pun ok jugak. dekat celah gold coast condo tu

as : haha! ni duk suka tgk budak² mkn stg baby dlm peyot tu kuaq mkn x benti naya ja ... bkn mcm best. mmg best! cik sofie tu besa r. tp lbh maintain buas dpd maintain comey

arie : salam... ha, lama x nmpk. dh nk kawen ka? ka dh kawen? ... haha! lapau? lps ni harus pi carik gerai tomyam

kak madiha : apom telur tu mmg fav dia kak. tu yg bleh jd cucu angkat makcik + pakcik yg jual apom tu ... so far yg kami try makanan kt situ sedap. tp yg lain² blom try lg. nati ada rezki mmg nk try

oli : haha! tu lah. sapa suruh masuk x bg salam ... ganti puasa? erkkkkk. saya pun belum ganti lg. bln puasa lg sebulan ni. salu time nk ganti puasa punya lah seksa

linn : mmg syiok wa cakap lu . murah ker? ok lah kot. sbb makanan dia sedap, so x berapa kisah lah klo nk byr bnyk tu kn ... lapar? makan. jgn x mkn. tp dh kalau mkn tu jgn smpai x hengat donia pulak ... resepi apom? mana lah akak tau linn oi. akak beli ja tu, bkn nya buat tp klo x slh akak, guna tepung beras, santan dan gula kot

jeff : hehe. bkn fav topic abg jeff saja. saya rasa bab mkn ni mmg fav topic suma org

kak daalia : comel ker? hehe. tima kaseh ... gaya manja tu bkn senang nk dpt sbb anak dara saya ni mmg ssh klo nk ambil gmbr dia
huhu. mmg x leh thn tgk. klo ada rezki saya order kt k.lia masa saya nk ke kl nati yer

meor : besa lar abg meor. fp skang ni dh jd fp makan². klo x dk entry makan mmg x sah! ... aik. x penah tgk ka apom telur ni. mmg sedap abg meor. klo x sedap anak dara saya x pulun punya

kak yati : salam org jauh ... x penah dengar ka apom telur tu? cit. tulis tu yo²-oh ja mcm kenal ... sedap lar k.yati oi. klo x sedap anak dara saya x makan. dia tu klo bab mkn teramatlah cerewetnya
aik. mcm tu pun kira puji lebey² ker? x dak maknanya nk puji ada apa² k.yati oi seposen jer? bg lar 10 hengget ka, 100 hengget ka. len kali bleh puji lg ... terawang². ok lah tu. alang² dh terawang² tu bleh r terbang balik mai mesia tros
oOo... gitu kesah nya serangga macho lg ensem tu. haha! lawak r tgk. tp mmg stylo

zura : tomey? maceh ... tu pun punya ssh nk ikat rambut dia. lari sana-sini-sinun duk x diam ... terliur? terliur x pa, jgn mengidam sudah. klo x jenuh nk kena mai sini pulak makan

phalinn : lama x mkn? lps ni harus pi mkn seafood ok?

farah : mmg mabelesto i tell u. senang² nti bwk lah hero³ mu ittew p mkn kt sana ... ayam goreng kunyit saya kureng sikit... x suka mkn daging? alah, very lah the rugi. daging ni best tau ... marry brown tu mee sup lar. mee dia suma kt bawah. tu psl yg nmpk be²rapa lai ja mee tu

kenitra : haha! mmg pon

jannah : x penah tengok? alahai. kesian. x pa. nanti balik mai mesia akak belanja mkn apom tu 1 dozen. orait? ... haha! kang² pon comey ka?

biliswira : sila... sila...

pfiema : rasa dia sedap, lazat, berkrim dan disukai ramai

linda : tima kasih ... aik. sama jugak ka? ... x kesah lah mapley ka restoran ka. asai sedap harus di redah . nanti klo saya pi kl, jom kita redah suma tmpt makan yg sedap² sampai incik² somi tepuk dahi ... grin tu spesel tuk acik linda and ghazi-the-bon
haha! tu lah pasal. kita ni bnyk yg sama lah. tp yg plg best sekali mop lantai sambil bechatting thru ym. kan? kan? kan? ... betoi. betoi. sapa lg yg nk puji kita cantik kn? walaupon kita ni dh masok kategori perasan x hengat, tp kita tetap best. kan? kan? kan maikel jeksen kan?

fiza : salam... hehe. entry makan tu harus nk bg org suma terliur ... bkn nmpk sedap fiza. mmg sedap pon. nk rasa meh lar datang penang ... marry brown tu baru ja bukak kat sini. sblm ni mmg x dak. kat penang ni klo x laku mmg angkat bungkus lah jwbnya

preloved : insyaallah... senang² nati saya jenguk

syakir : syakir ensem? sapa pulak ni? saya kenai ka? ... kena lah beli awai². lmbt nanti tailor x mo amek. x kn nk pakai kain saja kot


[<<  <  1  2  3  4  5  6  [7]  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net